Data-analyse anno nu: we maken gebruik van het verleden om de toekomst te voorspellen
Heb jij in beeld hoe je trends uit data-opslag analyseert? We bewaren immers wel veel met wat doe je ermee? Je kunt er meer mee dan je denkt. Véél meer...
Data-analyse is een hot item. Ook data-encryptie speelt daar een belangrijke rol in. Zo houden we met elkaar allerlei logfiles bij over wat er allemaal gebeurt. Maar wat doe je met die data en hoe kun je daar gevolgen uit trekken? Kun je er een plan mee maken? Er zijn tools waarmee jij trends kunt ontdekken in jouw data-mutaties. Heb jij in beeld hoe je trends uit data-opslag analyseert? We bewaren immers wel veel maar wat doe je er concreet mee? Meer info in dit blog.
Met data heb je goud in handen
Niemand kan zo goed met data omgaan als Google. Het is de basis voor elk online bedrijf om zicht te houden op trends. Waar gaat het heen? Wat wordt veel bekeken op je website? Wat wordt er aangevraagd? Waar wordt op geklikt? Wat wij vanuit ROOT kunnen doen met die data? Daar laten wij intelligente programma's mee aan de slag gaan waar vervolgens trends en grafieken uit worden berekend. Het bewaren van data an sich is niet meer zozeer interessant vanuit historisch belang. Dat is een achterhaald idee. Zo ging het vroeger: als de klant het nog een keer bestelt dan kunnen we het terugvinden. Inmiddels is de toekomst van dataopslag een veel actievere. We zijn nu vooral bezig met gebruikmaken van het verleden om de toekomst te voorspellen. Concreet betekent het dat we schommeling in jouw databases kunnen gebruiken om op de toekomst te sturen. En daar zijn allerlei interessante mogelijkheden voor. Denk dan aan programma's die aan de hand van jouw datamutaties mogelijke problemen vooraf kunnen signaleren. Een goed voorbeeld: als jij ziet dat bepaalde activiteiten op jouw website plaatsvinden dan kan dat een signaal zijn dat een hacker probeert binnen te komen. Als je dat pas signaleert als hij binnen is ben je te laat. Maar als je dit actief monitort kun je vooraf informatie verzamelen en er actief op inspelen.
Benieuwd naar wat klanten over ROOT zeggen? Kijk dan even hier.
Belangrijk of niet?
Door op die manier met je waardevolle data om te gaan leer je vanuit het systeem wat wel of niet belangrijk of zelfs een flinke afwijking is bij bepaalde mutaties. Als iets bijvoorbeeld 5 keer gebeurt dan is het niet erg, maar als het 10 keer gebeurt dan wil je wél actie ondernemen. Je hebt 2 soorten data: historische data (daar hoef je niet op te sturen) en actieve data (zoals logs of verkoopdata). Die laatste groep is heel dynamisch en daar kun je wat mee. Stel je voor: je hebt een webshop, en op Tweede Pinksterdag verkoop je niets. Dan is dat misschien wel prima, want je herkent het patroon. Maar als ditzelfde gebeurt op een dag waarop het normaal heel druk is, dan wil je actie ondernemen. Omdat je over veel historische data beschikt kun je toekomstige data voorspellen. En als er teveel afwijkingen zijn dan kun je hier actief op sturen.
Data-opslag en verwerking
Al met al is het ingewikkelde materie waar wij je graag bij helpen. Opslag en verwerking van data zijn nu eenmaal enorm belangrijk. Je kunt dus ook niet anders dan echt aandacht besteden aan hoe je dit verwerkt en bewaart. Waar staat jouw data? Wie kan er bij? Klopt de data nog? En hoe integer is deze? Wat gebeurt er als een hacker bepaalde velden gaat aanpassen? Wanneer kom je daar dan achter? Misschien wel nooit als je er geen oog voor hebt...
Moraal van het verhaal
Je wilt actief met data bezig zijn en er je voordeel mee behalen. En daar helpen we je heel graag bij. Want door op die manier naar je data te kijken kun je er een interessante businesscase van maken. Wil je meer weten? Neem contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.