Welk Cloud platform is voor jou geschikt?

Gepubliceerd op 31 mei 2023 Leestijd : 4 minuten

AWS

Amazon Web Services (AWS) is een Cloud platform dat vele voordelen biedt voor bedrijven en ontwikkelaars. Een van de grootste voordelen van AWS is de schaalbaarheid. Je kunt gemakkelijk schalen op basis van je behoeften, zonder je zorgen te maken over het beheren van de fysieke infrastructuur. 
AWS biedt ook flexibiliteit, je betaalt alleen voor wat je gebruikt en je hoeft geen kosten te maken voor ongebruikte bronnen.
Een ander voordeel van AWS is de betrouwbaarheid en beveiliging. Het platform biedt geavanceerde beveiligingsfuncties en heeft een zeer hoge uptime, waardoor je erop kunt vertrouwen dat je applicaties altijd beschikbaar zijn. 
Daarnaast biedt AWS een breed scala aan tools en services, waardoor bijvoorbeeld ontwikkelaars gemakkelijk kunnen samenwerken en sneller kunnen werken.

Hoewel AWS veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen te noemen. Een nadeel is dat de kosten kunnen oplopen naarmate je meer resources gebruikt en meer transacties doet. Het is moeilijk om de exacte kosten te voorspellen, wat kan leiden tot onverwachte uitgaven. Daarnaast kan het gebruik van AWS complex zijn, vooral voor beginnende gebruikers die niet bekend zijn met een Cloud platform.

Azure

Azure is een Cloud platform van Microsoft. Dit platform biedt in grote lijnen de voordelen van AWS, het is schaalbaar en kan met de behoeften van je organisatie meegroeien. Het heeft een hoge beschikbaarheid en biedt veel beveiligingsfuncties.
Eén van de grootste voordelen is dat Azure volledig geïntegreerd is met andere Microsoft services en tools waardoor het gemakkelijk te gebruiken is in combinatie met bestaande software en systemen. 

Maar ook Azure kent enkele nadelen. Voor sommige gebruikers kan Azure een steile leercurve hebben, vooral wanneer je niet vertrouwd bent met  een Cloud platform.
Het opzetten en beheren van de Azure-infrastructuur kan als complex worden ervaren. Het vereist meer technische kennis dan sommige andere Cloud platforms.
Ook bij Azure is het heel lastig de kosten te voorspellen omdat precies zoals bij AWS voor gebruik, bijv. de hoeveelheid database-transacties, betaald moet worden. De kosten voor het gebruik van Azure kunnen daardoor behoorlijk oplopen als een bedrijf groeit, meer resources nodig heeft en meer cloudtransacties doet.

Google

Het Google Cloud Platform (GCP) wordt aangeboden door Google. GCP biedt on-demand schaalbaarheid voor computing, opslag en andere services, waardoor gebruikers de mogelijkheid hebben om hun resources snel uit te breiden en verminderen. 
GCP biedt een reeks beveiligings- en compliance-maatregelen, waaronder encryptie van gegevens in rust en in transit, toegangscontrole en beveiligingsaudits. 
Een groot verschil met andere Cloud platforms is dat je met GCP live migraties van je virtuele machines kunt doen. Dat is erg handig als er updates of herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. 
Het biedt ook toegang tot de nieuwste technologieën op het gebied van machine learning, kunstmatige intelligentie en big data-analyse, waardoor gebruikers kunnen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen in deze gebieden.

Het is wel zo dat het gebruik van GCP vaak technische kennis en ervaring vereist, vooral als het gaat om geavanceerde functies zoals machine learning.
Hoewel GCP een kosteneffectieve optie kan zijn voor kleine bedrijven, kunnen de kosten voor grotere ondernemingen snel oplopen om dezelfde redenen als bij AWS en Azure.
GCP is later op de markt gekomen en hierdoor zijn er minder producten en diensten beschikbaar dan bij AWS en Azure.

Naast de grote Cloud leveranciers zijn er natuurlijk ook andere spelers die alternatieven bieden. Deze alternatieven zijn vaak goedkoper maar hebben minder opties.

ROOT Cloud

ROOT heeft een eigen Public Cloud oplossing, de ROOT Cloud, gebaseerd op VMware. 
De ROOT Cloud biedt een veilige, betrouwbare, schaalbare en flexibele hosting. 
Voor vele bedrijven is het vaak een vereiste dat de data in Nederland staat. Een groot voordeel van de ROOT Cloud, is dat je altijd weet waar je data staat, namelijk in gecertificeerde datacenters in Nederland. Dit in tegenstelling tot de hierboven genoemde Cloud platforms. 
Daarnaast is de ROOT Cloud voorspelbaar doordat je weet waar je voor betaalt. Je betaalt slechts voor de resources (vcpu, memory en disk) die je gebruikt terwijl naar behoefte op- of afgeschaald kan worden. 

De ROOT Cloud bestaat uitsluitend uit kwalitatief hoogwaardige apparatuur en connectiviteit die garant staan voor optimale prestaties. Doordat wij geen RAM geheugen ‘overboeken’ blijven alle virtuele machines in de ROOT Cloud ook op piektijden optimaal presteren. Door inzet van redundante systemen, meerdere datacentra en proactieve monitoring bieden wij een zeer hoge beschikbaarheid.
Standaard inbegrepen bij de ROOT Cloud is de dagelijkse back-up met een retentieperiode van 30 dagen die in Nederlandse datacenters is opgeslagen. 

Als je een Cloudoplossing zoekt met veel functionaliteit en schaalbaarheid dan kan één of een combinatie van bovengenoemde Cloud platforms jou een uitkomst bieden. Wanneer je als bedrijf volledig afhankelijk bent van de Cloud, kan eventuele downtime of uitval invloed hebben op je bedrijfsvoering.
Wil je advies over welk Cloud platform het beste bij je past en ondersteuning krijgen bij de inrichting ervan, neem dan vrijblijvend contact met ons op!