Weet jij wat de overstap naar de cloud écht kost?

Gepubliceerd op 30 november 2022 Leestijd : 2 minuten

Overstappen naar de cloud? Kijk ook naar de verborgen kosten

Je wilt naar de cloud maar vraagt je af wat dat kost. Het voelt wat ondoorzichtig, want er zijn veel verschillende aanbieders met evenzoveel verschillende kostenplaatjes. Hoe krijg je inzichtelijk welke oplossing voor jou kostentechnisch het aantrekkelijkste is? En wat betekent het als je wilt groeien en wellicht moet overstappen naar een andere (cloud)omgeving?

Onderscheid twee componenten

Er spelen altijd 2 componenten een rol. Ten eerste vraagt de overstap naar de cloud om budget, want je moet iets inrichten. Daarna gaat de teller lopen, want je betaalt naar gebruik en die componenten worden in fracties van centen afgerekend. Het blijkt soms moeilijk om aan de voorkant alvast in te schatten wat het gaat kosten. Stel: je hebt een databaseserver en die wil je ook naar de cloud brengen. De leverancier zou kunnen zeggen dat het een bepaald bedrag per actie kost. En dat wordt vaak onderschat, het is veel duurder dan je aan de voorkant denkt.

Verborgen kosten

Als je iets hebt draaien op je eigen omgeving dan heb je vaak geen idee van getallen. En ook dan wordt het lastig om in te schatten wat iets kost. Heb je in beeld wat alle kosten zijn bijvoorbeeld? Ook de verborgen kosten? Zo kunnen de energiekosten, zeker nu deze flink gestegen zijn, behoorlijk oplopen. Denk maar eens aan de serverruimte die in de warme zomer continu gekoeld wordt door een stroomvretende airco. En zo zijn er nog tal van kosten meer die niet direct in het oog springen maar er wél zijn. Wanneer je dit soort kosten, en ook de overstap naar de cloud, niet voldoende in beeld hebt, dan is het misschien handig om de juiste expertise te zoeken. Pas dan krijg je écht een goed plaatje.

Meer dan geld

Het gaat natuurlijk niet alleen over geld. Het gaat ook over meegroeien met de technologische ontwikkelingen. Het grootste voordeel van naar de cloud gaan is dat je oneindig kunt schalen. Als je nu een server hebt, dan is dat misschien goedkoper. Maar het feit dat je geen zorgen meer hebt over je hardware, je investering, maar ook stroomgebruik kan enorm veel rust geven. Daarnaast koop je ook flexibiliteit, en als je bij moet schalen dan is ook je business aan het groeien. En als je business (tijdelijk) krimpt, dan het is ook eenvoudiger om af te schalen. Meer weten?