Wat is een Disaster Recovery Plan?
Het kan voorkomen dat de ICT-infrastructuur van je organisatie overvallen wordt met ongeplande incidenten. Dit kunnen bijvoorbeeld verstorende gebeurtenissen als dataverlies, cyberaanvallen of systeemuitval zijn. Een Disaster Recovery Plan zorgt ervoor dat de business continuïteit van je organisatie wordt gewaarborgd. In een Disaster Recovery Plan staat o.a. dat back-ups van systemen of virtuele omgevingen worden gemaakt. Deze back-ups worden opgeslagen op een andere locatie, zodat bij een calamiteit in deze omgeving je bedrijf alsnog kan laten functioneren. Dit betekent dat jouw organisatie na een calamiteit snel weer kan functioneren, om zo stakeholders tevreden te houden en economische schade te beperken.
Hoe zit een Disaster Recovery Plan in elkaar?
Het Disaster Recovery Plan wordt opgezet in verschillende fases;
Fase 1
In de eerste fase wordt er een risicoanalyse gemaakt. Er wordt hier gekeken naar de verschillende risicoscenario's waar je organisatie allemaal mee te maken kan krijgen.
Fase 2
In fase 2 wordt de ICT-omgeving van je organisatie geanalyseerd. Het wordt hier duidelijk welke delen van de ICT-infrastructuur van de organisatie kwetsbaar zijn, zodat het Disaster Recovery Plan hierop kan worden afgestemd.
Fase 3
In fase 3 wordt de Disaster Recovery Strategie opgesteld. Hierin staat informatie als contactgegevens, uitgavelimieten, en beperkingen van autoriteit voor de verantwoordelijke bij een calamiteit. Maar ook een activatieplan waarin beschreven staat welke handelingen je bij calamiteiten moet uitvoeren, de frequenties van de back-ups, de retentieperiode en ook hoelang het mag duren voordat je organisatie weer in de lucht is.
Fase 4
Dan wordt er in fase 4 het Disaster Recovery Plan getest om te kijken of het plan daadwerkelijk geschikt is voor je organisatie. Ook is het belangrijk dat het Disaster Recovery Plan regelmatig wordt bijgewerkt zodat het plan relevant blijft voor je organisatie.
Hoe start je met een Disaster Recovery Plan?
Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn voor het opzetten van een Disaster Recovery Plan. Zo is het belangrijk om te weten met welke bedreigingen je organisatie te maken kan krijgen. Voorbeelden van bedreigingen zijn cyberaanvallen, serveruitval of een natuurramp. Je organisatie moet inzicht hebben in alle activa die belangrijk zijn voor het functioneren van het bedrijf. Er zijn altijd kritische middelen waar je bedrijf niet zonder kan zoals een bedrijfskritische applicatie. Het is dus belangrijk om volledig in kaart te brengen hoe je organisatie in elkaar zit, om zo een passend Distaster Recovery Plan op te stellen.
Een goed onderbouwd Disaster Recovery Plan bij ROOT
Calamiteiten kunnen ervoor zorgen dat organisaties lijden aan bijvoorbeeld economische schade en ontevreden stakeholders. Daarom is een Disaster Recovery Plan belangrijk voor jouw organisatie. Bij ROOT bieden wij voor organisaties Disaster Recovery Service aan. Ben je benieuwd hoe ROOT jou kan helpen bij het opstellen van een Disaster Recovery Plan? Bekijk dan onze Disaster Recovery pagina en download daar de gratis Disaster Recovery productsheet, of neem direct contact op met één van onze specialisten.