Is een Endpoint Detection and Response tool noodzakelijk?

Gepubliceerd op 13 maart 2023 Leestijd : 3 minuten

Je kent het waarschijnlijk wel, heb je als systeembeheerder net een mooie tool geïnstalleerd, waarmee je kunt zien of jouw systemen up-to-date zijn, komt de volgende tool alweer langs! Voor dergelijke toepassingen gebruiken wij Remote Monitoring and Management (RMM). Maar is een Endpoint Detection and Response (EDR) tool nú echt noodzakelijk?

Veilige omgeving

Even terug naar de installatie van de tool waarmee je controleert of je beheerde systemen up-todate zijn. De installatie van een dergelijke tool is uiteraard slechts het begin. 
Ná de installatie moet er, binnen je organisatie, ook een structuur aanwezig zijn waarmee tijdig wordt geconstateerd dat de systemen níet up to date zijn. En daar moeten weer acties uit volgen die ervoor zorgen dat de systemen up to date worden gemaakt. Het goed uitvoeren van systeembeheer is de basis van een veilige omgeving!

Doel van EDR?

Helaas, blijkt uit de praktijk dat het op orde hebben van de patchstatus niet voldoende is. Er zullen altijd systemen zijn die, om redenen, niet de gewenste patchstatus hebben. 
En daarnaast, bestaat er nog zoiets als een zero-day, ofwel een vunerability waar nog geen patch voor is. De maatregel hiertegen is het inzetten van een EDR. 

EDR is een geïntegreerde oplossing voor Endpoint beveiliging. De EDR oplossing verzamelt data op de Endpoints, detecteert verdacht gedrag en bedreigingen op de Endpoints en waarschuwt de beheerders. Door het hele traject van een bedreiging te onderzoeken, krijg je inzicht in wat er gebeurd is, hoe het binnenkwam, waar het heen ging, wat het doet en hoe het te stoppen. 
Door de bedreiging op de Endpoint in te dammen, helpen EDR oplossingen de bedreiging te beëindigen en te voorkomen dat deze zich verspreidt.  
Wat jouw organisatie nodig heeft is afhankelijk van de behoeften van je organisatie. De EDR oplossing moet altijd waarde toevoegen aan de beveiliging van de IT omgeving zonder dat het teveel in middelen en/of geld kost. 

Voordelen EDR

Het belangrijkste voordeel van een EDR is wel dat aanvallen zichtbaar worden gemaakt. 
Door de inzet van Artificial Intelligence (AI), zal de tool steeds beter in staat zijn om aanvallen te detecteren. AI zorgt ervoor dat de tool zelflerend is en sneller en beter ongewenst gedrag gaat detecteren. 

Daarnaast krijg je inzicht in aanvallen en dat zorgt ervoor dat je organisatie sneller kan  herstellen van een eventuele aanval. De EDR tool heeft immers allerlei forensische informatie verzameld waarmee de aanval kan worden geanalyseerd.  Zo geeft EDR je een voorsprong bij incident response. 
Een EDR werkt niet op basis van een bekende lijst aanvallen en/of virussen. Het bepaalt een nullijn van activiteit in het netwerk van je organisatie en kan op basis hiervan verdacht gedrag constateren. Het kan de informatie uit de verdachte activiteit met andere Endpoints delen en zorgen dat een aanval zich niet verder verspreidt. 

Het antwoord op de vraag of een EDR écht noodzakelijk is, kunnen we met een volmondige ja beantwoorden. Als je jouw organisatie wilt beschermen dan is EDR een zeer nuttige toevoeging. 

Wil je meer weten over dit onderwerp of met ons sparren over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact met ons op, we helpen je graag.