Cloudstorage een kwestie van vertrouwen?
Als we het over de Cloud hebben dan spreek je over vertrouwen. Op zich is vertrouwen goed als het maar ergens op gebaseerd is.
Wat ons betreft, is de Cloud het afnemen van resources, denk hierbij aan processor, geheugen en storagecapaciteit. Maar ook netwerkcomponenten in combinatie met een uitgebreide managementinterface zijn als Clouddienst beschikbaar.
Linksom of rechtsom, je maakt gebruik van een leverancier waar de data van je organisatie wordt neergezet en bewerkt. Dan wil je er zeker van zijn dat dit goed is geregeld!
Vertrouwen
Het vertrouwen verkrijg je o.a. door het beoordelen van de leveringsvoorwaarden en de SLA’s. ISO27001 is een mooi middel om hier naar te kijken. In deze standaard draait eigenlijk alles om Beschikbaarheid, Integriteit en Vertrouwelijkheid (BIV). Dat zijn de zaken die van belang zijn als we het over data hebben.
Kostenaspect
Daarnaast is het kostenaspect natuurlijk van groot belang.
Er zijn situaties geweest waarbij het uploaden van een foto naar een Cloudleverancier, volgens hun leveringsvoorwaarden, leidde tot het verkrijgen van rechten op die foto. Is dat wat je wilt? Denk het niet!
Een oplossing die je kunt toepassen is het versleutelen van de data die in de Cloud wordt geplaatst.
Maar let wel dat het versleutelen om resources vraagt. Hoe beter data wordt versleuteld hoe harder er gerekend moet worden. En resources kosten geld.
Het versleutelen van data is ook niet altijd gewenst. Een back-up kan prima versleuteld worden maar als de data rechtstreeks voor de gebruiker beschikbaar moet zijn dan is dat vaak ongewenst.
Beschikbaarheid
Beschikbaarheid gaat vooral over de vraag of je data er is als je deze nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een back-up naar de Cloud maakt dan is het noodzakelijk dat de data beschikbaar is als er een restore moet worden gedaan. Het kan niet zo zijn dat het Disaster Recovery Plan niet uitvoerbaar is omdat de data niet beschikbaar of benaderbaar is.
Wat ook hierbij komt kijken zijn de verbindingen en de capaciteit ervan. Als de back-up oplossing alleen delta’s (dat zijn de verschillen) naar de Cloud stuurt dan kost dat niet veel capaciteit van de verbinding.
Maar als je de volledige back-up moet terughalen dan kan dat, in voorkomende gevallen, afhankelijk van capaciteit, wel dagen duren.
Daarnaast, hanteren veel Cloud leveranciers een model waarbij data naar de Cloud brengen goedkoop is en data uit de Cloud halen duur is. Het restoren van een back-up kan dan ineens flink in de papieren lopen.
Kijk ook naar garanties, die op de verbinding worden geleverd, deze zijn het middel om de data te benaderen en daarbij noodzakelijk om er bij te kunnen.
Integriteit
Bij integriteit van de data is vooral het security-aspect van de Cloud belangrijk.
Naast fouten die ‘spontaan’ in data ontstaan door bijvoorbeeld bit corruptie op disks, zijn er de moedwillige wijzigingen ontstaan door o.a. ransomware.
Diverse strorage oplossingen in de Cloud gaan actief op zoek naar bit corruptie en zorgen dat deze gecorrigeerd worden. Voor zaken als ransomware heeft je hier niets aan. Hier moet een goede bescherming van de data worden gerealiseerd. In feite op dezelfde manier als op je eigen netwerk.
Je zult, ook hier, goed moeten kijken naar de wijze waarop de Cloud leverancier de zaken heeft ingericht. Daarnaast zijn de SLA’s (garanties) ook belangrijk. Als de afgegeven garanties laag zijn en maar je hebt gevoelige data, die je wilt opslaan, dan is dat geen match.
Tot slot
Kortom bij het gebruiken van Cloudstorage is het allerbelangrijkst het beoordelen van de leverancier. Is deze het vertrouwen van jouw organisatie waard of niet?
Dit is een keuze waar je als organisatie voor staat. Neem contact met ons op om sparren over dit onderwerp, wij adviseren je graag bij het maken van een goede keuze.