Infrastructuur goed geregeld: wat kan er nou mis gaan?

Gepubliceerd op 26 maart 2024 Leestijd : 4 minuten

Je denkt dat je alles op orde hebt. Je hebt een top IT-partner aan boord die alles regelt, van A tot Z, gecertificeerd met de hoogste standaarden zoals ISO 27001 en ISO 9001. Jouw data zit veilig in de Cloud, gehuisvest in een state-of-the-art TIER 3 datacenter. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die dedicated glasvezelverbinding tussen jouw kantoor en het datacenter. Hoe gaaf wil je het hebben en wat kan er nu mis gaan? 
Op basis van de hierboven beschreven regels is het antwoord op deze vraag: Teveel!  

De risico’s onder de loep nemen

Neem nou onze dedicated glasvezelverbinding en dat ene datacenter van de voorbeelden hierboven. Hoewel ze klinken als de ultieme oplossing, vormen ze ook een groot risico ofwel dit zijn gigantische Single Points of Failure (SPOF’s) in je IT-omgeving. 
Stel je voor, een schop door de kabel tijdens wegwerkzaamheden of een stroomstoring in het datacenter of, nog erger, een storing door brand in het datacenter.
Bij het onderbreken van de glasvezel of de stroomstoring  is de tijd dat de verstoring duurt te overzien mits alles goed is ingeregeld. Denk hierbij aan een hersteltijd in de orde van uren. 
Bij een brand kan het, afhankelijk van de situatie, dagen of weken duren voor alles weer online is. Is jouw bedrijf hierop voorbereid?

De sleutel is Business Continuity Management

Hier komt Business Continuity Management (BCM) om de hoek kijken. Dit gaat verder dan IT alleen; in feite betekent dit het nadenken over gebeurtenissen die je liever niet ziet komen en indien ze voorkomen, een enorme impact hebben op je bedrijf en zelfs het voortbestaan ervan kunnen bedreigen. 
In onze gesprekken met klanten over deze uitdagingen, beginnen we niet onmiddellijk met het bespreken van IT-oplossingen maar met de vraag wat als? Wat als een deel van je bedrijf tijdelijk uit de lucht is? Wat betekent dat voor de verschillende onderdelen van jouw onderneming? 
Samen met jou brengen we de risico’s in kaart en we bepalen wat acceptabel is en wat niet. 

Aanpakken van risico’s

Tijdens de gesprekken met onze klanten richten we ons eerst op het bedrijfsproces en de impactanalyse. 
We stellen vragen over hoe lang een bepaald deel van de bedrijfsvoering niet beschikbaar mag zijn, is dat 10 minuten, een uur, vier uur of 24 uur? Dit kan per bedrijfsdeel anders zijn. Zo heeft het niet werken van de productie gedurende een uur misschien wel een grotere impact dan wanneer de afdeling boekhouding 24 uur niet beschikbaar is. 

Het is van belang om de financiële impact, van het uitvallen van een stuk dienstverlening, te kwantificeren en daarna de afweging te maken of de organisatie dit risico wil of kan dragen.  Als een risico niet draagbaar is dan zul je moeten gaan kijken hoe dit risico te mitigeren is. 

Als de kosten om een risico te voorkomen hoger zijn dan de impact ervan, is het de moeite waard om na te denken of mitigatie nodig is. Zo kan het verdelen van je IT over twee datacentra en het koppelen van je bedrijfspand aan de twee datacentra een strategie zijn, mits dit past binnen je budget.

Daarnaast dient vanuit BCM nagedacht te worden over de risico’s die overblijven. Voor de grote risico’s, denk hierbij aan brand in het bedrijfspand, is het cruciaal om een gedetailleerde Disaster Recovery Plan op te stellen. Het is noodzakelijk om vooraf na te denken over hoe dergelijke grote incidenten aan te pakken. Een Disaster Recovery Plan maken op het moment dat er een incident plaatsvindt is te laat, je moet het draaiboek klaar hebben liggen.

ROOT aan jouw zijde

Bij ROOT begrijpen we de complexiteit van deze uitdagingen. Wij snappen dat elk bedrijf uniek is en zijn eigen uitdagingen kent. We bieden een partnerschap dat jouw bedrijfscontinuïteit vooropstelt.
Dankzij onze expertise kunnen we een robuuste en veerkrachtige infrastructuur creëren die klaar is voor elke uitdaging. Samen werken we aan een strategie die past bij jouw bedrijf. Of het nu gaat om het spreiden van je IT over meerdere locaties of het opstellen van een Disaster Recovery Plan, we staan klaar.
Voor meer informatie over hoe we dit samen kunnen bereiken, neem contact op met onze specialisten, we helpen je graag verder!