ICT in de nabije toekomst

Gepubliceerd op 17 april 2023 Leestijd : 3 minuten

De ICT van de nabije toekomst zal worden beïnvloed door verschillende grote onderwerpen waaronder het personeelstekort, de Cloud en security. Natuurlijk hangen deze onderwerpen op diverse manieren met elkaar samen. 

Het personeelstekort is een belangrijk punt vanuit het perspectief van ICT-werkgevers. 
Hoe kunnen alle klantvragen worden beantwoord als er onvoldoende mankracht is? Dit vraagt om slimmere en efficiëntere manieren van werken, zoals het automatiseren van je dienstverlening, we zeggen ook wel, het automatiseren van je automatisering!
Cloud diensten kunnen hierbij helpen, bijvoorbeeld met tools voor patchmanagement, EDR (Endpoint Detection and Response) en Two Factor Authentication. 

Zonder al te veel inrichting, en dus mankracht, kan je tegenwoordig standaard diensten leveren die een deel van het werk uit handen nemen. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde, gebruik de diensten uit de Cloud waardoor een groot deel van de ICT uit handen wordt genomen. 
Een eerste voordeel is dat je geen omkijken meer hebt naar server hardware. Maar het gaat verder, we installeren in deze tijd geen servers meer maar orkestreren servers. 
Met tools als Terraform en Ansible wordt een beschrijving gemaakt van de gewenste server. En elke keer dat we deze specifieke server willen realiseren spelen we het Terraform of Ansible script af en de server is er weer. En dan ook nog in precies dezelfde staat als de vorige keer. Die consistentie ga je niet bereiken met een handmatige installatie.

Niet alleen gaat, bij het gebruik van dit soort tooling, de tijdsbesteding naar beneden, ook de kwaliteit gaat omhoog.  En door het gebruik van version control systemen als GIT kun je ook nog eens precies zien wat je wijzigt in de tijd en je legt het leertraject vast.  
Bedenk ook eens hoeveel tijd het scheelt als je een wijziging op 300 servers met de hand of geautomatiseerd, via Ansible, doorvoert.  En kijk eens wat het betekent als je het elke maand opnieuw moet doen.

Hoewel automatiseren veel voordelen biedt, zijn er ook risico’s aan verbonden. Het is eenvoudig om op grote schaal fouten te maken, zoals bleek bij het incident in oktober 2021, Facebook verdween letterlijk van het internet. Een beheerder had op één of andere manier via een automatiseringstool een wijziging doorgevoerd die letterlijk het hele netwerk stuk maakte. Op het internet was Facebook niet meer te vinden en intern bij Facebook werkte er niets meer. Onder andere de toegangssystemen voor gebouwen was stuk. Toegang tot de datacentra was hiermee een probleem en daarmee het herstellen van de functionaliteit ook.

Automatiseren vraagt, meer dan het handmatig beheren van servers, om goed opgeleide beheerders die weten wat ze doen en betere processen voor risico-inschattingen bij changes. Desondanks kan de tooling van de toekomst zorgen voor consistentere ICT-omgevingen, wat een voorwaarde is voor een betere security. Zaken steevast op dezelfde manier inrichten maakt dat je weet wat een omgeving doet. Door het gebruik van deze tools gaat dus ook de security van de omgeving omhoog. En dat is nodig omdat het aantal bedreigingen toeneemt.
Waar in het verleden een virus afkomstig was van een gefrustreerde beheerder of programmeur, is er nu de criminele IT sector die alleen maar werk maakt van mensen, op welke manier dan ook, geld aftroggelen. 
In plaats van een enkel vervelend virusje tegenhouden moeten we nu de hele dag op onze hoede zijn voor deze criminele sector. Dit valt of staat met het bewustzijn over deze bedreigingen en met de wapens (tooling) en we inzetten  om de aanvallen af te slaan. 

De ICT uitdagingen van de nabije toekomst zijn groter dan ooit. Dat heeft te maken met een toenemende afhankelijkheid van ICT en met een toenemend aantal bedreigingen.  
Benieuwd hoe ROOT jou kan helpen met de IT uitdagingen van jouw organisatie? Neem contact op met één van onze specialisten!