Hoe kan je je WiFi het beste beveiligen?
In onze steeds meer gedigitaliseerde samenleving is een betrouwbare WiFi-verbinding van cruciaal belang. Als organisatie wil je je medewerkers en bezoekers natuurlijk een goed én veilig WiFi netwerk bieden, zodat zij overal makkelijk en snel bij hun informatie kunnen. Bij de verhoogde afhankelijkheid van WiFi-verbindingen komt ook het groeiende risico van beveiligingsinbreuken door hackers. In deze blog gaan we dieper in op het beveiligen van je WiFi tegen potentiële dreigingen, met een focus op de WPA en WPS-beveiligingsprotocollen.
WiFi beveiligen tegen hackers
Het is geen geheim dat onbeveiligde WiFi-netwerken een uitnodigende prooi zijn voor hackers. In de ogenschijnlijk grenzeloze wereld van draadloze connectiviteit is het beschermen van je WiFi-netwerk daarom ook een absolute prioriteit. Een niet-beveiligd netwerk maakt je computers kwetsbaarder voor virussen en maakt ze potentieel onderdeel van grootschalige cyberaanvallen. Bovendien wordt elke vorm van internetverkeer een open boek voor onbevoegden, waardoor je berichten en inloggegevens in het vizier komen.
In een tijdperk waarin online beveiliging een topprioriteit is, is het essentieel om de juiste stappen te ondernemen om je WiFi-netwerk te beschermen. Het beschermen van je netwerk begint dan ook met een sterke beveiligingslaag. Het implementeren van geavanceerde beveiligingsprotocollen zoals WPA (Wi-Fi Protected Access) en WPS (Wi-Fi Protected Setup) is hierbij van onschatbare waarde. Deze protocollen fungeren als de schildwachten van je digitale vesting, waardoor de toegang voor onbevoegden aanzienlijk bemoeilijkt wordt.
Wat is WPS?
WiFi Protected Setup, oftewel WPS, is een functie die bedoeld is om het aansluiten van apparaten op je WiFi-netwerk te vereenvoudigen. Het maakt gebruik van een pincode of een drukknopmethode om apparaten snel en gemakkelijk te verbinden. Hoewel dit handig is, kan WPS ook een beveiligingsrisico vormen als het niet op de juiste manier wordt geconfigureerd. Als je WPS nodig hebt, overweeg dan om de pincodefunctie uit te schakelen. Hierdoor wordt het voor hackers moeilijker om toegang te krijgen tot je netwerk. Het is ook raadzaam om regelmatig de firmware van je router bij te werken, aangezien fabrikanten deze updates uitbrengen om beveiligingslekken te dichten. Organisaties dienen zich bewust te zijn van de kwetsbaarheid van WPS in zakelijke omgevingen. Door de mogelijke beveiligingsrisico’s en de daardoor hoge mate van kwetsbaarheid van WPS, raden we het gebruik van WPS in een zakelijke omgeving dan ook af.
Wat is WPA?
WiFi Protected Access, afgekort als WPA, is een geavanceerd beveiligingsprotocol dat ontworpen is ter vervanging van het verouderde WEP (Wired Equivalent Privacy). WPA maakt gebruik van sterke versleutelingstechnieken om de veiligheid van WiFi-verbindingen te waarborgen. Door complexe algoritmen en een veilig authenticatieproces te implementeren, voorkomt WPA ongeautoriseerde toegang en beschermt het de gegevens die via het WiFi-netwerk worden verzonden. WPA biedt een robuustere bescherming tegen aanvallen van buitenaf en zorgt ervoor dat je WiFi-netwerk minder vatbaar is voor ongeautoriseerde toegang. Voor de bescherming van je WiFi-netwerk met WPA is het van cruciaal belang om een sterk wachtwoord te kiezen dat een mix is van letters, cijfers en speciale tekens. Het regelmatig wijzigen van dit wachtwoord versterkt de beveiliging nog verder. Bovendien voegt het verbergen van je SSID een extra laag toe aan de verdedigingslinie, waardoor potentiële indringers ontmoedigd worden en de kans op ongeautoriseerde toegang tot je netwerk aanzienlijk wordt verminderd. Het creëren van een complex web van beveiligingslagen vormt zo een stevige digitale muur, die je privacy en gegevens beschermt tegen ongewenste indringers. Er zijn intussen ook nieuwere versies van WPA, WPA2 en WPA3. De nieuwere versie bieden een (nog) betere bescherming.
WPA-PSK of WPA-ENTERPRISE
Wanneer we de versleuteling van een WiFi-verbinding bespreken, moeten we niet alleen kijken naar de keuzes voor de beveiliging, maar ook naar de authenticatiemethoden die worden toegepast. Bij WPA-PSK wordt een pre shared key (PSK) gebruikt, die vaak wordt gedeeld tussen gebruikers. Aangezien dergelijke wachtwoorden neigen te circuleren, is het raadzaam om ze regelmatig te wijzigen. Als het te beveiligen netwerk gevoelige informatie bevat, is het gebruik van een meer geavanceerd authenticatie mechanisme zoals WPA-ENTERPRISE een must. Hierbij wordt authenticatie uitgevoerd op basis van persoonlijke credentials, waardoor de authenticatie gebeurt op basis van de gebruiker.
WiFi as a Service bij ROOT
Als vooruitstrevend bedrijf begrijpt ROOT het belang van digitale veiligheid. Als organisatie wil je natuurlijk je medewerkers en bezoekers een goed én veilig WiFi netwerk bieden, zodat zij overal makkelijk en snel bij hun informatie kunnen. ROOT biedt WiFi als een servicedienst aan, waarmee je beschikt over een snel, veilig en betrouwbaar draadloos netwerk. Het is een compleet beheerde WiFi dienst inclusief access points en ondersteuning. Wil je meer te weten komen over de mogelijke voordelen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op en wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden!