Effectieve Beveiliging met IDS en IPS

Gepubliceerd op 31 oktober 2023 Leestijd : 4 minuten

In een tijdperk waarin digitale bedreigingen evolueren en steeds geavanceerder worden, is het van essentieel belang om organisaties te voorzien van krachtige tools om hun netwerken te beschermen tegen kwaadaardige aanvallen. Een van de pijlers van de moderne beveiliging zijn Intrusion Detection Systems (IDS) en Intrusion Prevention Systems (IPS), die naadloos geïntegreerd worden in firewalls zoals die van Fortinet.

Wat is IDS en IPS?

Laten we beginnen met een stukje achtergrond voordat we een aangeven wat IDS en IPS is en hun rol binnen firewalls bespreken.

Firewalls zijn niet iets nieuws, ze bestaan al sinds eind de jaren 80. Begin jaren 90 werden bij AT&T Bell labs de eerste state-full firewalls bedacht. Een firewall die kennis had van verkeersstromen en op basis daarvan beslissing over het toestaan van verkeer kon nemen. Aan deze devices werden in de loop van de jaren 90 zaken als VPN, QoS, etc. toegevoegd. Naderhand zijn zaken als IPS en IDS erbij gekomen in de zogenaamde Next Generation Firewalls.
De laatste categorie firewalls onderscheidt zich van de eerste generatie doordat er niet meer alleen naar verkeer op laag 3 en 4 van het OSI-model, IP adressen en poorten wordt gekeken maar ook het verkeer op de hogere lagen in het OSI-model wordt gecontroleerd.

Intrusion Detection System (IDS): IDS analyseert het netwerkverkeer op zoek naar verdachte activiteiten of afwijkingen van het normale patroon. Wanneer een potentiële dreiging wordt gedetecteerd, genereert het systeem waarschuwingen om beveiligingsprofessionals op de hoogte te stellen van mogelijke problemen.
Intrusion Prevention System (IPS): IPS gaat een stap verder en kan, naast het identificeren van bedreigingen, ook actief optreden om deze te blokkeren. Het kan bijvoorbeeld schadelijke pakketten blokkeren voordat ze het netwerk kunnen binnendringen.

De Next-Generation Firewalls van Fortinet

Een Next-Generation Firewall met IPS functionaliteit kan o.a. zien of netwerkverkeer voldoet aan de standaarden. Het controleert het netwerkverkeer op veel meer eigenschappen dan de state-full firewall kan. 
De Next-Generation Firewall kan hierdoor aanvallen herkennen en tegenhouden. 
Daarnaast kunnen de firewall leveranciers ook een database leveren met ‘attack’ informatie waarmee de firewall nog beter zijn werk kan doen. Hiervoor zul je bij deze leveranciers een support contract moeten afnemen. Als gebruiker betaal je, net als bij een virusscanner, voor het up to date houden van de ‘attack’ informatie. De database wordt door de leverancier continue bijgewerkt met de laatste bekende hacks.

Al deze ontwikkelingen zijn een gevolg geweest van het toenemend aantal bedreigingen op het internet. Dat maakt ook dat de Next-Generation Firewall voor iedereen, die met het internet verbonden is, een must is. 
Schade, die door een hack, in je digitale omgeving is veroorzaakt, kan een bedreiging zijn voor je bedrijfscontinuïteit. De gevolgen van een hack kunnen jaren later nog merkbaar zijn. 
Het internet vergeet niets. Het is dus zaak om de beveiliging van je digitale omgeving aan te passen op de bedreigingen die bestaan.  
Het antwoord op de vraag: ‘hoe vaak er een poging wordt gedaan om binnen te dringen op een netwerk?’, is letterlijk de hele dag (en nacht). 
Cybercriminelen doen ook aan specialisatie. Er zijn cybercriminelen gespecialiseerd in het vinden van lekken. Vaak wordt een set lekke systemen aan een ander partij verkocht. Die vervolgens iets doet met het stelen van gegevens of het installeren van ransomware. En ook deze ontwikkelingen gaan maar door.

ROOT biedt al jaren firewall oplossingen aan op basis van Next-Generation Firewalls van Fortinet.
Fortinet staat bekend om haar geavanceerde cybersecurity-oplossingen, waaronder de firewalls die zijn ontworpen om netwerken te beschermen tegen een breed scala aan bedreigingen. Deze firewalloplossingen combineren firewall-functionaliteit met andere beveiligingslagen, waaronder IDS en IPS.
Met de geavanceerde functies van deze firewalls kunnen wij onze klanten voorzien van krachtige bescherming tegen een breed spectrum aan bedreigingen, zoals malware, phishing-aanvallen en datalekken. 
Daarnaast zorgt de makkelijk te gebruiken beheerinterface en de optie om het beveiligingsbeheer op één plek te regelen ervoor dat wij op een efficiënte manier de netwerkbeveiliging kunnen verzorgen. Hierdoor hebben onze klanten meer vertrouwen in de veiligheid van hun bedrijfsgegevens en -activiteiten.

Conclusie

IDS en IPS spelen een cruciale rol in de moderne netwerkbeveiliging. Door deze systemen te integreren in je firewall, krijgt je organisatie een krachtig hulpmiddel in handen om je netwerk te beschermen tegen steeds geavanceerdere bedreigingen. Het is van groot belang dat je blijft investeren in robuuste beveiligingsoplossingen en op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity.

ROOT kan jou helpen bij de optimale beveiliging van jouw organisatie en het up-to-date houden ervan. Wil je weten hoe we dat doen of sparren over dit onderwerp? Neem contact op met onze specialisten, we helpen je graag verder.