Connectiviteit is meer dan een verbinding

Gepubliceerd op 27 februari 2023 Leestijd : 4 minuten

Elke organisatie heeft tegenwoordig een vorm van een verbinding met het internet. Dat kan van alles zijn bijvoorbeeld een VDSL aansluiting, een kabelverbinding, FTTH, dark fiber of iets op basis van een mobiel netwerk. Maar is je huidige verbinding nog passend bij je organisatie? Hoe maak je de juiste keuze en waar moet je allemaal op letten bij het maken van je keuze?

Capaciteit en beschikbaarheid

Bij het maken van je keuze, zijn wat ons betreft, capaciteit en beschikbaarheid de twee belangrijkste onderwerpen.  
Capaciteit heeft betrekking op de technische parameters zoals bandbreedte en latency. 
Beschikbaarheid gaat vooral over de werkelijke bruikbaarheid van de verbinding maar ook over de garanties (SLA) die bij de verbinding horen.  
Bij het beoordelen van de beschikbaarheid en de SLA is het van belang dat je kijkt naar de uitzonderingen. Met andere woorden wat gebeurt er als de SLA niet wordt gehaald? We kennen de voetnoten in de SLA’s van darkfiber verbindingen maar al te goed. Bij een storing op een fiber kan het zomaar meer dan 12 uur duren voordat de verstoring is verholpen. In een dergelijk geval, treedt er vaak wel een boeteclausule in werking maar wat heb je daaraan als het enige wat je wilt een werkende verbinding is?
 

Financiële overweging versus behoeften

Naast de capaciteit en de beschikbaarheid zijn de kosten een níet onbelangrijk onderwerp! 
Heb je, voor de komende jaren, een verbinding naar je locatie nodig of zoek je een semi-tijdelijke oplossing (bijvoorbeeld voor één jaar of minder)? 
Wens je een verbinding voor een lange periode (jaren) en is je bandbreedtebehoefte groot dan is de business case voor een glasvezelverbinding snel gemaakt. 
Wanneer je de verbinding slechts voor een paar maanden wenst dan is een draadloze verbinding een optie. In dit laatste geval zijn er ook meerdere alternatieven mogelijk. 
 
Als je kijkt naar de beschikbaarheid van de verbinding dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Mag de dienst er 10 minuten uit liggen?
- Mag de dienst er 1 uur uit liggen?
- Mag de dienst er 4 uur uit liggen?
- Mag de dienst er 1 dag uitliggen?
We gaan er vanuit dat 100% beschikbaarheid in de praktijk niet haalbaar is, dat kun je aan de hand van bovenstaande lijstje al zien. Je keuze bepaalt de financiële impact.
 
Waar je ook rekening mee moet houden is de benodigde apparatuur. Bij een bepaald type verbinding hoort een bepaald type apparatuur. 
Het aanschaffen van een firewall die niet de snelheid van je verbinding kan halen is weggegooid geld. De apparatuur moet qua capaciteit aansluiten bij de mogelijkheden van de verbinding. 
Probeer, bij de inkoop van de apparatuur, een langere periode vooruit te kijken. Een firewall koop je niet voor één jaar. 
 
Als uit de beoordeling van de beschikbaarheid naar voren komt dat je een redundante verbinding nodig hebt, denk dan ook goed na over hoe je de actieve apparatuur inregelt. 
Bij een redundante verbinding hoort ook een redundante koppeling. Dat kan betekenen dat er je een reserve exemplaar van je apparatuur op de plank moet hebben. Houd dan rekening met een wisseltijd van enige uren.  
Maar wanneer je er slechts één uur uit mag liggen dan is het op de plank leggen van een firewall geen passende oplossing. Dan moet je naar een firewallcluster dat zelf schakelt. 
 

Facilitaire aspecten

Vergeet de facilitaire zaken in het geheel niet mee te nemen. Met het laatste bedoelen we stroomvoorziening en eventueel de koeling van de ruimte waar de apparatuur staat. 
Is de stroomvoorziening niet goed geregeld dan kan het uitvallen van een enkele groep ervoor zorgen dat de ruimte zonder stroom komt te staan. Een UPS voorziening kan, voor de uitval van stroomvoorziening, een oplossing zijn. 
Bij een UPS voorziening zijn wat ons betreft twee parameters belangrijk: het vermogen (hoeveel watt kan de UPS leveren) en de autonomie ofwel de tijd gedurende welke de UPS de aangesloten apparatuur actief kan houden. Ook hiervoor geldt dat je het design goed hebt doordacht. 
 
Bij een redundante setup moet je nagedacht hebben over het redundant voeden van de apparatuur. Dat vraagt apparaten met twee voedingen. Maak je gebruik van één UPS die beide voedingen bedient? Of hang je een voeding aan het lichtnet en de andere aan de UPS? Wanneer je het op de laatste wijze aansluit dan kun je het uitvallen van de UPS ook ondervangen. 
Let wel dat als er maar één van de twee voedingen van de apparatuur op de UPS zit, slechts de helft van de belasting door het lichtnet zal worden geleverd. Valt dit uit, dan komt de volledige belasting op de UPS. 
 

Conclusie

Bij het maken van je keuze is het belangrijk om een en ander goed op een rij te zetten en de antwoorden op bovenstaande vragen, voor jezelf, helder te hebben. 
Waar het op neer komt is dat, vanaf de verbinding, elke component en afhankelijkheid in kaart wordt gebracht en gewogen en dat daarop bewuste keuzes worden gemaakt. 
Door op een gestructureerde manier om te gaan met de keuzes ontstaat een consistente oplossing die past bij je organisatie.  
 
Als laatste willen we je meegeven dat de oplossing niet in steen is gebeiteld. Een incident kan ervoor zorgen dat je besluit om zaken anders in te regelen. Bijvoorbeeld als blijkt dat je ‘Next Business Day SLA’ op apparatuur toch te lang is, kun je alsnog besluiten om vervangende hardware op de plank te leggen. 
 
Wil je meer over dit onderwerp weten of met ons sparren, neem dan contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.