3 tips voor een goede back-up
Een back-up is een reservekopie van bestanden, instellingen en programma's op een server of computer. Zodra er een ongeplande calamiteit optreedt, kan deze back-up worden gebruikt om de bestanden, instellingen en programma's terug te zetten naar de oude of een nieuwe locatie. Gegevens in de digitale omgeving van je organisatie zijn waardevol. Ze zijn makkelijk te manipuleren, te delen en te verkopen. Het hebben van een goede back-up van je IT-omgeving is dus voor een organisatie essentieel.
Gegevens van je organisatie kunnen in gevaar komen bij bijvoorbeeld een cyberaanval. Er is een duidelijk Disaster Recovery Plan nodig zodat de bedrijfscontinuïteit van je organisatie gewaarborgd blijft. In het Disaster Recovery plan staat o. a. een risicoanalyse van je organisatie en welke handelingen er moeten worden uitgevoerd bij calamiteiten. Maar ook informatie over de te maken back-ups, de bewaartijd en retentieperiode etc. De back-up van je omgeving wordt op een andere locatie opgeslagen, zodat je organisatie bij zo’n calamiteit weer snel kan functioneren. Het hebben van een back-up is een belangrijk onderdeel van het Disaster Recovery Plan, maar hoe krijg je een goede back-up? Hier zijn 3 tips voor een goede back-up.
Tip 1: Zorg voor een goede voorbereiding
Voor het maken van een goede back-up, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zo is het belangrijk om vast te stellen welke gegevens het meest belangrijk zijn voor je organisatie, welke calamiteiten er voor je organisatie zouden kunnen optreden en hoe lang de periode mag zijn dat de organisatie offline mag zijn. Wat ook moet worden vastgesteld is hoe de back-up wordt gemaakt. Ga je de back-up door een systeem laten maken of maak je deze handmatig?
Tip 2: Test de back-up regelmatig
Je kan er niet zomaar van uitgaan dat de back-up werkt. Het testen van de back-up is daarom nodig, zodat je organisatie niet voor verrassingen staat bij gegevensverlies. De back-up kan bijvoorbeeld worden getest door middel van een simulatie. Hiermee wordt een calamiteit nagebootst dat bij je bedrijf zou kunnen optreden, nagebootst. Bij het testen van de back-up wordt het ook duidelijk hoe snel je bedrijf weer online is.
Tip 3: Maak regelmatig een back-up
Om de meest recente versie van je bestanden terug te krijgen, is het essentieel om dagelijks een back-up te maken. Dit kan handmatig worden gedaan maar het is natuurlijk ook mogelijk om dit te automatiseren. Zo duurt het minder lang om je organisatie weer terug bij af te krijgen na het optreden van een calamiteit.
Back-up as a Service (BaaS) bij ROOT
Om zeker te weten dat je je back-up goed hebt geregeld, heeft ROOT de dienst ‘Back-up as a Service’. De data van je organisatie wordt volledig opgeslagen en wordt ook versleuteld zodat anderen geen toegang hebben tot jouw data. De BaaS kent 4 abonnementsvormen met verschillende specificaties. ROOT kijkt gezamenlijk naar de best passende oplossing voor jou. Benieuwd hoe ROOT jou met een veilige, schaalbare, betrouwbare en voorspelbare back-up kan helpen? Bekijk dan onze Back-up as a Service dienstenpagina en download daar de gratis productsheet, of neem direct contact op met een van onze specialisten.